Farväl Finland

Söndag - en lite lugnare cykeldag. Med Godmorgon i Finland (Vaasa) och Godnatt i Sverige (Umeå).
Vi vaknade utvilade - på vår camping, kokade gröt på vår uteservering och var snart på rullande fot igen. En morgontur på cirkus 3mil och vi var i Vaasa - Finlands slutdestination. Ett "att göra" stod på dagens lista:
1. Ta reda på när färjan mellan Vaasa och Umeå går, samt att komma med den färjan.

Lättare sagt än gjort. Det är söndag. Och inte vilken söndag som helst - Mors Dag Söndag i Finland. Dvs. turistinformationen är stängd, matbutiker, andra butiker och söndagsöppna butiker håller också stängt.
Efter en dag med fika på café Paris, lunch ute i solen på Sandö, fika på Waynes, glass på Donken och middag på en av få öppna restauranger (pizza och öl!) hade vi trots söndagar och morsdagar hittat informationen vi sökte och slutligen också rullat ombord på färjan som skulle ta oss till Umeå på 4,5tim.
Denna resa skulle vi kunna skriva en bok om. Vi tänkte att färjan nog skulle se ut ungefär som Ålandsbåten vi reste med tidigare i veckan. Icke sa nicke. En saggigare, gråare, mer illaluktande och strax sjunkande båt får ni leta efter! Vi klämdes in - likt den lilla tetrisklossen i tetrisspelet - bland lastbilar stora som Danmark. Därefter klättrade vi upp från bildäck mot salongen. Den gråa salongen med röda sunkiga biofåtöljer. Doften av rök, svett, fukt, lastbilschaufförer och 100års slitage fick oss att på riktigt överväga att hoppa i vattnet och simma till Umeå (tanken blev dock aldrig till handling...).
Men vi överlevde! Vi hamnade inte under någon lastbil, förgiftades inte av luften på färjan och satt efter några långa färje- och förseningstimmar återigen på våra cykelsadlar (kl 00.45) - denna gång i Sverige!
I ett nattsvart Sverige cyklade vi E12:an mot Umeå så långt och länge våra ögon och kroppar ville hålla sig vakna. Fumlandes i mörkret slog vi upp vårt tält och sa godnatt.
Morgonen därpå kan bara beskrivas med ett ord - magisk!
Då vi vaknade av solens strålar, och långsamt började krypa ut ur våra sovsäckar och vårt tält, möttes vi av en klarblå himmel, Umeåälven, en liten sandstrand, sommarvärme och allt detta i ett av Umeås friluftsområden.
Vi vaknade, rullade in till Umeå och spenderade halva dagen med att äta frukost, sola, skratta, dricka kaffe, sola, ligga i en park, fika, äta lyxlunch, sola och må så där fantastiskt bra.
Har jag skrivit att vi också njuter av högtrycket som ligger över Sverige (och Finland)?
Det gör vi!
Sen blev det full rulle på oss och cyklarna. Vi plockade mil efter mil mot Skellefteå för att sedan slockna/somna på en äng vid en liten sjö - innan klockan slagit 22.00.

3 saker ni inte visste om finnarna.
De gillar att döda djur. Vilket politikerna nu har lagt fram som ett samhällsproblem.
De har pappadagis. Vad ska papporna annars göra när mammorna jobbar?
De börjar ta slut. Vi har inte mött, sett eller pratat med många finnar på vår väg genom Finland - annat den dansken har på rumpan.

Det är inte svårt när det är lätt! Och det är inte finsk tid när det är svensk!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0